post image

KEDİNİZİ İLAÇLARINI ALMASI İÇİN NASIL İKNA EDERSİNİZ?

            Bir kedi sahibiyseniz, hasta bir kediden daha zor ve stresli olan tek şeyin ilaçlarını almalarını sağlamak olduğunu bilirsiniz. Ağızdan alınan ilaçlar söz konusu olduğunda, kedinizi ilacı almaya teşvik etmenin birkaç yöntemi vardır. En etkili yöntemler, ilacın tipine (hap, kapsül veya sıvı), yemekle birlikte mi yoksa aç karnına mı alınması gerektiğine bağlı olarak değişir ve elbette hepsi onu alan kediye bağlıdır.

            Kedinize ilk kez ilaç veriyorsanız, başarısız girişimlerden cesaretiniz kırılmasın. Evcil hayvanınız için işe yarayan bir yöntem bulmak için denemeye devam edin. Kedinize ilacını vermenin en yaygın yollarından bazıları şunlardır;

Köfte yöntemi

Bu yöntem, Veteriner Hekiminizin, kediniz için ilacı yemekle birlikte almasına izin vermesi şartıyla, hap veya kapsül şeklindeki ilaçları vermenin harika bir yoludur. İşlem basittir. Kedinizin sevdiği ve kolayca "köfte" şekline getirilebilecek bir mama seçerek başlayın - bu, kedinizin en sevdiği ıslak mama olabilir. Bunu ilk kez deniyorsanız, ilacı koymadan önce bir deneme köftesi vermeniz iyi bir fikirdir. Bu, kedinizin onu gerçekten yemesini sağlayacaktır! İşe yarayacağını düşündüğünüz bir yiyecek bulduğunuzda, hapı veya kapsülü küçük bir yiyecek topunun ortasına yerleştirin ve kedinize verin. Tüm top, kedinin onu bir ısırıkta yiyebileceği kadar küçük olmalıdır, bu da kedinizin tüm ilacı yutma olasılığını artırır. Köfte yöntemi birçok durum için harika bir seçimdir. Bununla birlikte, kediniz genellikle yemeklerini yutmadan önce iyice çiğnerse işe yaramayabilir. Kediler yiyeceklerini çiğneme eğilimindedir, bu da kapsülü ısırıp ilacı tadabilecekleri anlamına gelir. Bu olursa, kapsül veya hap kısmen kırılacak veya çözülecek ve uygulanması zorlaşacaktır.

İlacı elle vermek

            Köfte yöntemi kediniz için işe yaramıyorsa veya ilaç yemeksiz alınması gerekiyorsa elle uygulamanız gerekebilir. Kediler ilaç aldıklarını bildiklerinde nadiren işbirliği yapmaktan hoşlandıkları için bu zor olabilir. Neyse ki, ikiniz için de kolaylaştırabilecek, bilmeniz gereken birkaç teknik var.

Kedinize ağızdan ilaç verirken akılda tutulması gereken şey, ısırmasından kaçınmaktır. Kedilerin ağızlarında çok sayıda bakteri bulunur ve ısırılmak enfeksiyona neden olabilir veya en azından oldukça acı verici olabilir. Kediniz tarafından ısırıldıysanız, yaranızı iyice temizleyin ve enfeksiyon olup olmadığını gözlemleyin.

Kedinize ilaç vermenin anahtarı kendinden emin ama sakin olmaktır. Her zaman onlar üzerinde nazik ama sıkı bir kontrol sağlamak isteriz. Kedinize ağızdan bir hap veya kapsül vermek için şu talimatları izleyebilirsiniz;

  1. Baskın olmayan elinizi kullanarak kedinizin kafasını yukarıdan aşağıya doğru kontrol edin.

Kedinizin elmacık kemikleri, herhangi bir acı veya rahatsızlığa neden olmadan tutmanız için harika bir yerdir.

  1. Buradan kedinin kafasını geriye doğru eğin. Kafanın üst kısmını sıkıca kavradığınızı varsayarsak, kedi genellikle içgüdüsel olarak alt çenesini düşürür.
  2. Hapı veya kapsülü baskın elinizde başparmağınız ve işaret parmağınız arasında tutun. Kedinizin çenesini açık tutmak için orta parmağınızı da kullanabilirsiniz, sadece daha keskin köpek dişlerine değil, daha küçük kesici dişlere bastırdığınızdan emin olun.
  3. Kedinizin çenesini açık tutmak için orta parmağınızı kullanarak, ya hapı dilin mümkün olduğu kadar gerisine bırakın ya da parmaklarınızı kullanarak boğazın arkasına doğru itin.
  4. Hap kedinizin ağzına girdiğinde, ağzını kapalı tutmak için ellerinizi kullanın.
  5. Kedinize başarıyla ağızdan ilaç verdiniz! 

Sıvı ilaçların alınması

Sıvı ilaçları uygularken, kedinizin doğrudan boğazından aşağıya değil, ağzının içine  doğru uygulamayı hedefliyoruz.

  1. Aspirasyondan kaçınmak için kedinizin kafasının doğal konumunda tutulması çok önemlidir.
  2. Bir damlalık aracılığıyla ilacı, kedinin yanağı ve dişleri arasından ağzının içine bırakın.
  3. Ardından damlalığı çıkarın ve ağzı kapalı tutun.
  4. Kediniz ilacı yutana kadar boynunu okşayın.
  5. Sıvı ilacı başarıyla uyguladınız! 

Kedinizin ilaçları hakkında daima Veteriner Hekiminize danışınız.