post image

KÖPEĞİNİZİN UYKU POZİSYONU NE ANLAMA GELİYOR?

Köpeğinizin uyku pozisyonunu gözlemlemek, davranışları hakkında bilgi edinmenin en iyi yollarından biridir. İnsanlar gibi, köpekler de farklı uyku pozisyonlarına adapte olmuşlardır. 

Sağlıklı yetişkin köpekler günde ortalama 12 ile 14 saat arasında uyurlar. Yavru ve yaşlı köpekler ortalama olarak daha fazla uykuya ihtiyaç duyabilirler. 

Uzmanlar, köpeklerin uyku pozisyonlarının belirli sağlık veya kişilikle ilgili özellikleri hakkında ipuçları verebileceğini keşfettiler.  

İşte bilmeniz gereken en yaygın on köpek uyku pozisyonu; 

  • Yan Yatma 

Bacakları uzatılmış halde yan yatma, köpekler için en yaygın uyku pozisyonlarından biridir. Bu uyku pozisyonu kendilerini güvende ve rahat hissettiklerini gösterebilir. Eklem problemleri olan birçok yaşlı köpek yan yatarak uyumayı tercih edebilir. 

  • Aslan Pozisyonu 

Köpeklerde yaygın bir uyku pozisyonu değildir. Çoğu köpek, uyanmaya ve bir an önce bir şeye saldırmaya hazır olduklarında aslan pozisyonunda uyurlar. 

  • Süpermen  

Köpeğinizin karnı yere bastırılmış olarak uzandığı, arka bacakları arkalarında ve ön bacakları öne doğru uzandığı pozisyondur. Muhtemelen yorgun olduklarını ancak fırsat ortaya çıkarsa oynamaya hazır olduklarını söyleyebilir. Oyun sırasında uyuya kalan yüksek enerjili yavrularda görülen pozisyondur. 

  • Çörek  

Köpeğinizin tüm uzuvları vücuduna yakın sıkışmış bir top şeklinde kıvrılmış uyuduğu pozisyondur. Bu pozisyon vücut ısısını korumasına yardımcı olur. Vahşi doğada bulunan birçok dört ayaklı hayvan da, soğuktan korunmak için Çörek pozisyonunda uyumayı tercih eder. Aynı zamanda kendilerini daha az savunmasız hissetmelerini sağlar. 

  • Kucaklayan 

Birçok köpeğin uyurken kucaklaşma eğilimi, yavru oldukları zamandan gelir. Çünkü yavrular vücut ısısını düzenlemekte zorluk çekerler. Bu uyku pozisyonu yetişkin olduklarında da devam edebilir. Uyurken diğer hayvanlarla ya da insanlarla kucaklaşmayı tercih edebilirler. 

  • Sığınmacı 

Çoğu köpek, rahat ve güvenli hissetmek için yastığın, giysilerin veya battaniyenin altına gömülmüş olarak uyuyacaktır. Onları sürekli olarak uyumak için kıyafet ve battaniye yığınlarının altına gömüldüklerini fark ederseniz, korktuklarını veya güvensiz hissettiklerini bilmelisiniz. 

  • Sırtüstü 

Kolları havada açık ve karnı açık bir şekilde uyuduğu pozisyondur. Çoğu köpek serinlemek için sırtüstü yatar. Bu pozisyon aynı zamanda rahat hissettiği ve uyurken size güvendikleri anlamına gelir. Ama yaşlı köpeklerin birçoğu, eklem problemleri nedeniyle bu uyku pozisyonundan kaçınır. 

  • Sırt Sırta 

Bu uyku pozisyonu; sevgi, güven ve samimiyet duygusunu göstermenin işaretidir. Genellikle kendilerini en güvende hissettikleri diğer hayvanlarla ve insanlarla bu pozisyonda uyurlar. 

 

  • Çember ve Kazma 

Vahşi doğada bulunan birçok dört ayaklı hayvan, yatmadan önce uyku alanlarını daire içine alma ve hatta biraz kazma eğilimindedir. Bu davranış, kurt atalarından gelen köpeklerde gözlemlenir. Uyku alanının güvenli olup olmadığını kontrol etmek için yatmadan önce köpeğinizin kanepeyi veya minderi çevrelediğini görebilirsiniz. 

  • Baş ve Boyun Yüksekte 

Birçok köpek, başı ve boynu bir minder veya yastık üzerinde kaldırılmış bir pozisyonda uyur. Bu durum köpeğinizin nefes alma sorunları yaşayabileceğine işaret ediyor olabilir. Köpeğinizde hızlı soluk alıp verme, gürültülü solunum gibi belirti veya semptomlara dikkat etmelisiniz.