post image

KEDİLERİN NEDEN BIYIKLARI VARDIR?

KEDİLERİN NEDEN BIYIKLARI VARDIR?

Düz veya kıvırcık, uzun veya kısa bıyıklar kedilerin yüzünün önemli bir parçasıdır. Bir kedinin bıyıkları çevreleriyle nasıl etkileşime girdiklerini gösterir ve çeşitli işlevlere hizmet ederler. Kedilerin neden bıyıkları olduğuna ve bunları nasıl kullandıklarına bir göz atalım.

  • Kedilerin bıyıkları sadece yüzünde değildir

Kedilerin bıyıkları sadece burnunun etrafıyla sınırlı değildir, aynı zamanda gözlerinin, kulaklarının, çenesinin ve ön ayaklarının üstünde bulunur. Ön ayaklarındaki bıyıklar, avın hareketini belirlemeye yardımcı olduğu için bu kadar başarılı avcı olmalarının nedenlerinden biridir.

  • Bıyık dağılımı simetriktir

Kedilerin burun etrafında toplam 24 adet bıyık vardır. Her iki tarafında simetrik bir dağılımda 12 adet bıyığı vardır, böylece çevreyi doğru bir şekilde ölçebilirler.

  • Bıyıklar yerleşik bir cetveldir.

Kedilerin vücudunun geri kalanından önce kafasını bir açıklığa soktuğunu görmüş olabilirsiniz. Bunun nedeni, bıyıklarının yerleşik bir cetvel olarak çalışmasıdır. Bıyıklar kedilerin vücudunun genişliğine yerleştirildiğinden, kedinizin bir alanın ne kadar dar olduğunu ölçmesine yardımcı olmada mükemmel oldukları anlamına gelir.

  • Bıyıklar titreşim sensörleri olarak çalışır

Kedinizin bıyıkları havadaki titreşimleri algılayabilir, bu da mesafeleri ölçerken veya av peşinde koşarken onlara inanılmaz derecede fayda sağlar. Ek olarak, hava akımlarındaki değişiklikleri de algılayarak yaklaşan tehlikeleri fark etmelerini kolaylaştırır.

  • Yakın görüşe yardımcı olurlar

Kedilerin yakın görüşünün çok iyi olmadığını ve önlerinde 30 cm'den daha yakın bir şey göremediklerini öğrenmek sizi şaşırtabilir. Bıyıkları bir nesneye dokunarak nerede olduğunu, boyutunu ve hatta dokusunu söyleyebiliyor.

  • Bıyıklar gece görüşüne yardımcıdır

Kedinizin gece boyunca hiçbir şeye çarpmadan nasıl sorunsuz bir şekilde hareket ettiğini merak ettiyseniz, kısmen bıyıkları sayesinde.

  • Bıyıklar nasıl hissettiklerini anlatır

Bıyıklar bir kedilerin davranışları veya duyguları hakkında size bir fikir verebilir. Bıyıkları sertse ve yüzünün etrafına çekilirse, kendilerini tehdit altında hissedebilecekleri anlamına gelirken, bıyıkları rahatlarsa, kedilerin mutlu ve memnun hissedebileceğini gösterir. Ayrıca, kedilerin bıyıklarının öne doğru itildiğini fark ederseniz, ilgili ve meraklı olduğu anlamına gelir.

  • Mükemmel koruma sağlarlar

Kedilerin bıyıkları, hassas noktalarını olası tehlike veya yaralanmalardan korumaya da yarar. Göz çevresindeki bıyıklar en küçük dokunuşa (küçük bir toz lekesine bile) tepki verir. Ayrıca, kediler dışarıda dünyayı keşfederken, bıyıkları önce keskin şeyleri algılayarak, gözlerine ve yüzlerine gerekli korumayı sağlayacaktır.

  • Renk değiştirebilirler

Kediler yaşlandıkça bıyıkları da yaşlanma belirtilerini gösterebilir. Bu her zaman olmaz, ancak bazen kar beyazı bıyıkları koyu gri veya hatta siyaha dönüşebilir.

  • Bıyıklar asla kesilmemelidir

Onları koparırsanız, kediler çevrelerini ölçemeyecekleri veya hissedemeyecekleri için korkabilirler. Yine de düşmüş bir veya iki tane bıyık bulursanız endişelenmeyin, tekrar büyürler.